August 19, 2022

Véget ért a 2022 strandröplabda szezon

Fordulatos szezonon van túl a magyar strandröplabda mezőny az idei MKB-Pannónia Országos Bajnokság után. Amíg a férfi mezőnyben minden mesterverseny a Kiss Dániel, Rása Alex páros a döntőben szerepelt, addig a nőknél minden alkalommal más duó állhatott fel a dobogó tetejére.

A csepeli első állomáson a címvédő Szombathelyi Szandra, Villám Lilla (Vasas) páros nem vett még részt, ezért lehetőség nyílt a többi kettős előtt, hogy értékes pontokat szerezzenek, emellett a közönség előtt is megmutassák magukat. Az első helyen kiemelt Juraszik Patrícia, Vecsey Fanni (Gödöllői RC) páros a negyeddöntőben búcsúzott a Szabó Dorottya, Honti-Majoros Chiara (Strandsport SE) kettős ellen, utóbbit a Divényi Zita, Réthelyi Zsófia (Kispest SE) duó állította meg az elődöntőben. A fináléban a kispestiek a Czene Adrienn, Hackl Szilvia (Ball Sport) párost győzték le két szettben.

A férfiaknál sem indult a címvédő, Hajós Artúr és Stréli Bence (SRSE) a nemzetközi porondon szeretné minél jobban letenni a névjegyét. Hiányukban a Mikuláss Koch Marcell (SRSE), Szabó Vilmos (Pénzügyőr) duó kapta az első kiemelést, amely a csoportelsőség után magabiztosan jutott el az elődöntőig, ahol a Kiss Dániel (Kispest SE), Rása Alex (Pénzügyőr) kettős állította meg a menetelését. A fináléban utóbbi parádés, döntő szettes mérkőzésen győzte le a harmadik kiemelt Papp Mátyás, Soós Izsák (Ball Sport) duót.

Tatára nevezett a Szombathelyi, Villám címvédő kettős, amely magabiztosan, szettveszteség nélkül jutott be a döntőbe. Ellenfele az elődöntőben fölényesen diadalmaskodó, a csepeli aranyérmes kispesti párost legyőző Vasvári-testvérek (SRSE) voltak. A fináléban a Szombathelyi Szandra, Villám Lilla páros két játszmában diadalmaskodott, megnyerve ezzel első idei ob-fordulójukat.

Az első kiemelést ezúttal is a Mikuláss Koch, Szabó duó kapta, amelynek ezúttal egy körrel hamarabb, már a negyeddöntőben véget ért a tatai mesterverseny, hiszen az Oláh Botond, Dóczi Domonkos (SRSE) kettős két játszmában diadalmaskodott. A döntőben a csepeli győztes Kiss Dániel (Kispest SE), Rása Alex (Pénzügyőr) a selejtezőből feljutó Fazekas Balázs, Hubicska Patrik (Penta-KSE) duó ellen lépett pályára, amely az első szettben még tartotta magát, azonban a másodikban már magabiztosan nyert a Kiss, Rása kettős, így idei második ob-fordulójukat is megnyerték.

Abádszalókra 2007 után tért vissza újra a mezőny, csakúgy, mint a tatai siker után a női mezőnybe a Vasas bajnoki címvédő párosa. Szombathelyi Szandra és Villám Lilla szettveszteség nélkül jutott be a fináléba – többek között a Nagy Eszter, Viktorija Kilko duót legyőzve, amelynek előbbi tagja 2020-ban döntőt játszott Háfra Dominikával, utóbbi tagja pedig spanyol állampolgár. A főtáblára még éppen felférő Juraszik Patrícia (Gödöllői RC), Vaida Beáta (Eötvös DSE) páros a negyeddöntőben, nagy csatában legyőzte a Vasvári testvárpárt, onnan pedig egyenes út vezetett a döntőig, amelyet két szoros játszmában megnyert, így az idei harmadik ob-fordulót is másik duó nyerte.

A férfiaknál az első kiemelt Mikuláss Koch, Szabó páros számára ezúttal is a negyeddöntő jelentette a végállomást, a később fináléba kerülő Papp Mátyás, Soós Izsák kettős diadalmaskodott. A tavalyi ob-döntőn bronzérmes Kiss Dániel (Kispest SE) és Rása Alex (Pénzügyőr) csoportgyőztesként jutott a legjobb négy közé, ráadásul a negyeddöntőből játék nélkül jutott tovább, hiszen a Bán Viktor (Pénzügyőr), Takács Gergely (Kispest SE) páros sérülés miatt visszalépett a további küzdelmektől. A csepeli és a tatai tornát is megnyerő páros természetesen ezúttal is döntőzött, és az eddigi legsimább győzelmével újra felállhatott a dobogó legfelső fokára.

Gyenesdiásra 2021 után is visszatért a mezőny. A férfi mezőnyben az elmúlt hónapokban számos nemzetközi versenyen induló, Hajós Artúr és Stréli Bence (SRSE) először lépett homokra a zalai mesterversenyen az idei bajnokságban. A Lupa-tavi döntőn való indulás feltétele, hogy a duók az idei kiírásban legalább egy A-kategóriás tornán elinduljanak itthon. Az év legmelegebb napja után vasárnapra a hőmérséklet néhány fokkal csökkent, így reggel valamivel kellemesebb időben elkezdődhettek a női elődöntők. A női bronzmeccsen a rutinosabb, ob-fordulót és Vecsey révén bajnoki címet nyerő páros, vagyis a Juraszik, Vecsey győzött két viszonylag sima szettben a Győri, Harmat kettős ellen.

A férfiaknál nem dőlt el hamar a mérkőzés: a Papp, Soós duó behúzta az első szettet Oláh és Dóczi ellen, azonban kiélezett második szettet utóbbiak nyerték, csakúgy, mint a döntő szettet, így biztossá vált, hogy a dobogóra az SRSE két kettőse is felállhatott. A női döntőben a címvédő, Szombathelyi, Villám duó csapott össze az U20-as Eb-t hetedik helyen záró Gubik Hannával és 2020-as bajnok, idén csak júniustól a homokon edző Vaida Beával. Az első szettben Gubikék a 15. pont után megléptek és behúzték az első szettet. A másodikban már nagyobb fölényben játszottak, így könnyedén nyerték meg a mérkőzést. A férfi döntő ennél szorosabban alakult: Hajósék dominálták szinte az egész első szettet, a végén több szettlabdát is hárított a Kiss, Rása kettős, de az utolsót nem sikerült. A második szettben következett a fordulat, viszonylag simán, de egyenlítettek Kissék, így a harmadik játszma döntött az aranyéremről. 8:6-os Hajós, Stréli vezetésnél a játékvezető a címvédőnek ítélte a labdát, amitől ellenfelük rendkívül ideges lett, és bizony ez a játékukon is megmutatkozott, hiszen meg tudott lógni az SRSE párosa. 14:8-nál jutottak meccslabdához, és bár néhányat hárítottak Kissék, a címvédő megnyerte a mérkőzést, ezzel pedig az utolsó mesterversenyt a bajnoki döntő előtt.

Harmincöt fok helyett borult ég és szél fogadta a játékosokat az országos bajnokság döntőinek napján. A legjobb négy páros közé meglepetésre bejutó Kun Stefánia (SRSE) és Szabó Anna (Gödöllői RC) a felnőttmezőnyben „rutintalan”, abból a szempontból mindenképp, hogy sohasem jutottak még be az elődöntőbe. Az idén mindketten több ob-fordulóban is szerepeltek, azonban külön-külön: Szabó Háfra Dominikával (GRC), Kun Réthelyi Orsolyával (Kispest SE). Együtt mindössze a hatodik versenyükön vettek részt, azonban az U22-es korosztályt a múlt hétvégén megnyerve hangoltak a Lupa-tavi döntőre. Az elődöntőben nagyon simán nyerték meg az első szettet a Vasvári testvérpár ellen, a másodikban pedig nagy csatában diadalmaskodtak, így a fináléba vezetett az útjuk. A címvédő Szombathelyi Szandra, Villám Lilla (Vasas) duóra a legjobb négy között várt igazán nagy falat, hiszen a gyenesdiási mesterverseny „visszavágója” következett, Gubik Hannával és Vaida Beátával kerültek szembe. A kiélezett, nagy csata nem is dőlt el két játszmában. A döntő szettben taktikai változtatás után fordított a Vasas párosa, így sorozatban másodszor jutott be a fináléba, amelyet magabiztosan nyert meg a Kun, Szabó kettős ellen. Szombathelyi és Villám tehát megvédte bajnoki címét, így előbbi hatszoros bajnokként beérte az eddigi rekorder Lutter Esztert.

A férfiak mezőnyében az történt, amire számítani lehetett, vagyis a címvédő Hajós Artúr, Stréli Bence (SRSE) páros és az első három ob-fordulót megnyerő Kiss Dániel (Kispest SE), Rása Alex (Pénzügyőr SE) csapott össze a fináléban, miután mindketten két játszmában felülmúlták ellenfelüket az elődöntőben. Az első szett után kissé csalódottan mozgolódtak a szurkolók a lelátón, hiszen a várt nagy harc helyett azt látták, hogy a címvédő magabiztosan vezet. A második felvonás már tartogatott izgalmakat, hiszen Stréli kisebb hibái miatt Kiss Dánielék a szett feléig meccsben tartották magukat, aztán jött a plusz, vagyis a nemzetközi rutin Hajóséktól, akik magabiztosan zárták le a mérkőzést, így 2018, 2020, 2021 után ismét megnyerték a magyar bajnokságot.