August 19, 2022

<strong>10+1 KÉRDÉS A DÓCZI DOMONKOS, PETIK CSANÁD PÁROSHOZ</strong>

Tavaly december két utánpótlás világbajnokságon is részt vett, ahol a 17. helyen végzett a Dóczi Domonkos, Petik Csanád páros. Rendkívül fiatalok, akikről biztosan hallunk még, ezért érdemes egy kicsit megismerkedni velük. Többek között arról mesélnek, milyen az ideális ebéd számukra, milyen zenével tudnak a legjobban felpörögni, illetve ki a példaképük.

Melyik ország áll a legközelebb a szívedhez és miért?

Dóczi Domonkos: Természetesen Magyarország, mivel itt születtem és ide köt minden.
Petik Csanád: Egyértelműen Franciaország. Sokszor voltam már ott, de bármikor vissza tudnék menni. A gasztronómiája, a kulturális örökségei és a természeti kincsei is nagyon belopták magukat a szívembe.

Mi a kedvenc iskolai tantárgyad?

D. D. Talán a matematikát és a nyelveket mondanám, mivel mind a kettőhőz nagyon jó érzékem van, könnyen tanulom őket.

P. Cs. Amíg gimnáziumba jártam, a történelem volt a kedvenc tárgyam. Most, az egyetemen a Biomechanikát szeretem a legjobban.

Milyen az ideális ebéd számodra?

D. D. Bármi, amit drága szüleim vagy a nagymamám készít. Ők sosem tudnak mellélőni, ezt már sikeresen többször megtapasztaltam.

P. Cs. A családom társaságában, jó hangulatban, egy olyan menü elfogyasztása, ahol az ízek harmóniája párhuzamba állítható a lelkiállapotommal.

Szabadidődben mit szeretsz a legjobban csinálni?

D. D. Leginkább barátaimmal töltöm szívesen az időmet, de emellett persze időt szánok magamra, a családomra és a jövőmre.

P. Cs. Amikor éppen nem az iskolapadot koptatom vagy edzek, próbálom az időmet a lehető leghasznosabban eltölteni. Elsősorban olvasok, de szeretek tájékozott lenni az aktuálpolitikai témákban, valamint a nemzetközi tőzsde híreiben. Jó idő esetén szívesen túrázok, biciklizek vagy a kertben gondozom a növényeket.

Mi a kedvenc filmed?

D. D. Igazából a három kedvencemet tudnám kiemelni sorrend nélkül: Csillagok között (Intercellar), Fogságban (Prisoners) és az Eredet (Inception).

P. Cs. Az érdeklődési köröm széles skálán mozog, például a Blöfföt nagyon szeretem. De elsősorban a második világháborút feldolgozó, igaz történeteken alapuló filmek állnak a legközelebb hozzám.

Hány évesen kezdtél el röplabdázni?

D. D. Igazából szüleim röplabdás múltjából kifolyólag a pálya mellett nőttem fel, de 13 évesen kezdtem el aktívabban foglalkozni a sporttal.

P. Cs. Kicsit későn, 15 évesen kezdem a strandröplabdát (korábban sosem játszottam teremben). Előtte atletizáltam.

A strandröplabdán kívül milyen sportágat szeretsz még? Kinek szurkolsz?

D. D. A jó focit imádom nézni, megállíthatatlan Manchester City-drukker vagyok. De persze a síelést, a Forma-1-et és a teniszt is követem.

P. Cs. Leginkább a labdarúgást és a kézilabdát nézem, előbbiben a Bayern München a favorit, utóbbiban egy személyes kapcsolat révén a Veszprémnek szurkolok.

Ki a példaképed?

D. D. A norvég Anders Mol. Nincs még egy ember a strandröplabda mezőnyben, akinek olyan fizikuma és technikája lenne, mint neki. Élmény az ő játékát nézni.

P. Cs. Sporton belül nagyon sok embernek, csapatnak elismerem és tisztelem az elért eredményeit, az alázatát és a sportba fektetett energiáját. Ugyanakkor az én példaképem az édesapám, hiszen ahogy a gyerekeihez fordul, amit kaptam tőle, az felbecsülhetetlen.

Milyen zenével tudsz a legjobban felpörögni egy meccsre?

D. D. Leginkább a The Neighbourhood dalaival érem el a meccshez szükséges mentális állapotot. Nem túl gyorsak, de mégis képes felpörgetni.

P. Cs. Nem szoktam zenét hallgatni a meccsek előtt. Ha mégis kellene választanom, akkor Shostakovich 7. szimfóniáját mondanám. A leningrádi ostromról elnevezett műben a nyugodt dallamok közben fokozatosan megérkezik a feszültség. Itt érezném úgy, hogy felkészültem a mérkőzésre.

Milyen célokat szeretnél elérni a strandröplabdában?

D. D. Céljaim között szerepel egy Európa-bajnokságon való szereplés, és ha újra lehetőségem lesz rá, akkor a következő U21-es világbajnokságon jobb eredményt szeretnék elérni, mint a legutóbbin. Fontos az országos bajnokság is, amelyen a dobogót célozzuk meg.

P. Cs. Jelenleg kiemelt szerepet kap a strandröplabda az életemben, és ezt még sokáig szeretném elmondani magamról. Hogy ez alatt az idő alatt mit sikerül elérnem, azt nem tudom. Szeretnék a nemzetközi mezőny valamelyik szintjén aktív játékos lenni. Akár FIVB Futures versenyeken, akár az olimpián indulok el, ki fogom hozni belőle a maximumot.

+1: Hol és hogyan látod magad tíz év múlva?

D. D. Akár külföldön, de leginkább itthon képzelem el magam. Az egyetem elvégzése után olyan munkahelyen szeretnék elhelyezkedni, amely ideális a karrierem számára. Emellett a családalapítás is fontos terv számomra.

P. Cs. Alapvetően a „Carpe diem” filozófiát követem, ezért három nappal előre nem szoktam tervezni, de szeretnék többgyermekes családban élni. A strandröplabda mellett is szívesen maradok, akár játékosként vagy edzőként.