August 19, 2022

AMIT A WORLD BEACH PRO TOUR FUTURE TORNÁRÓL TUDNI KELL

Idén augusztus 11-14. között Budapest Future-tornát rendez az országos bajnokság döntőjének helyszínén, a Lupa Beach-en. Mivel az idei szezon előtt kisebb változás történt a versenyek rangját illetően, az alábbiakban szeretnénk bemutatni, mit kell tudni többek között a hazánkban is sorra kerülő eseményről.

Az FIVB egészen 2021-ig csillagok alapján rangsorolta a strandröplabda versenyeket, és csakúgy, mint a szállodák esetében, az 1*-os jelentette a kisebb, míg az 5*-os a legrangosabb tornákat. Tavaly augusztus 19-22. között – negyedszer – egy csillagos World Tour-eseménynek adott otthont a Lupa Beach, amelyen nyolc magyar páros is helyet kapott a főtáblán, ahol beállították az eddigi legjobb magyar szereplést: a Hajós Artúr, Stréli Bence, illetve a Szombathelyi Szandra, Villám Lilla páros is bejutott a negyeddöntőbe.

Az idei szezon kezdete előtt a nemzetközi szervezet átalakította a versenyek rendszerét, a különböző tornákat három szintre osztották fel: Elite 16, Challenge és Future – rang szerint sorrendben. Utóbbi kategóriába tartozik az augusztusban sorra kerülő budapesti World Tour-állomás, de ugyanilyen Future-versenyen indult a Szombathelyi, Villám páros április 15-én Thaiföldön.

Változatlanul minden versenyre pontszám alapján jutnak be a párosok a főtáblára vagy a selejtezőbe, ezért nagyon fontos a magyar duóknak is, hogy minél több pontot gyűjtsenek. Tehetik mindezt hazai és nemzetközi tornákon egyaránt – például a magyar Mesterversenyeken és az OB döntőn.

A lebonyolítási rendszer sem túl bonyolult: a főtáblára került párosokat négyes csoportokba osztják el, majd véletlenszerűen kisorsolják, ki kivel játszik. A következő fordulóban a győztesek a győztesekkel játszanak a csoportelsőségért, a két vesztes pedig a harmadik helyért. Minden kvartettből az első három helyezett jut tovább – a csoportgyőztesek automatikusan bejutnak a negyeddöntőbe, a második és harmadik helyezettnek még egy találkozót le kell játszania a legjobb nyolc közé jutáshoz. Onnantól pedig már egyértelmű minden…

Várjuk már, hogy újra nemzetközi versenynek adjon otthont a Lupa Beach, de szerencsére addig sem fogunk unatkozni, hiszen június első hétvégéjén elkezdődik az idei MKB-Pannónia Strandröplabda Országos Bajnokság!